image0

Hoe proef je wijn?

Stap 1. Kijk naar de kleur van de wijn
Wat valt je qua kleur als eerste op na het inschenken van de wijn? Uiteraard onderscheiden we de verschillende wijnen zoals wit, rosé, rood en mousserende wijnen maar ook hierin zijn er diverse verschillende kleuren.

Schenk eens een klein beetje wijn in een glas en hou dit glas eens schuin tegen een witte achtergrond bijvoorbeeld een wit A4tje. Wat zie je als eerste? Wat is de kleurintensiteit, is deze donker of licht, helder of juist ondoorzichtig? Bij rode wijnen kun je vaak aan de kleur de leeftijd inschatten, is de wijn donkerrood van kleur of juist bruin of is het juist een lichte rode kleur? Allemaal indicaties hoe een wijn is qua leeftijd en soort van druivensoort. Wat zie je nog meer na het walsen van de wijn in het glas. Wanneer je de wijn rustig rondjes laat draaien in het glas zul je zien of deze blijft hangen aan de rand van het glas of ook wel tranen genoemd geeft aan of de wijn wat zoeter en voller van smaak is of juist niet. Hoe langer de tranen blijven hangen hoe stroperiger, voller en zoeter van smaak deze kan zijn. Vergelijk maar eens een Chardonnay die op hout heeft gelegen met een frisse Sauvignon Blanc, wat zie jij dan?

Stap 2. Steek je neus in het glas en ga maar ruiken
Eerst zonder het te walsen, wat ervaar je? En daarna door het walsen komen er meer geuren vrij in het glas. De geur bepaalt uiteindelijk voor het grootste gedeelte de proef ervaring van wijn.

Wat valt jou op met het ruiken aan wijn? Is deze helder, fris en fruitig bij bijvoorbeeld een witte wijn of ruik je juist rode bessen en ander rood fruit bij een rode wijn? Misschien ruik je iets mufs (kurk) of azijnachtige wat kan inhouden dat deze wijn is bedorven! Alle geuren kunnen opkomen en ook dit is weer een persoonlijke ervaring die voor iedereen dus anders kan zijn.

Stap 3. Yes! We gaan proeven!
Het proeven van de wijn in combinatie van de reuk is het belangrijkste van het proces wijnproeven. De tong in je mond heeft verschillende zones die zoet, zuur, bitter en zout kunnen ontdekken. Neem dus een mooie slok wijn in de mond, slurp er een beetje lucht bij en laat de tong zijn werk gaan doen. Wat ervaar jij wanneer je dit doet? Proef je zuur of bitter of juist zoet en stroperig? Is er een lange afdronk wanneer je de wijn hebt doorgeslikt of is de smaakervaring snel verdwenen?

Misschien ervaar je wel een droge mond, bij je tandvlees en tanden of aan de wangen. Wijn proeven is een mooie ervaring die je samen met je partner, vrienden of familie kunt delen en te ontdekken wat wijnen met een ieder kan doen. Geeft het een herinnering van een fijn moment of een heerlijke combinatie bij een gerecht.

Kortom smaakt de wijn naar meer…? Schenk dan vooral bij en proost met elkaar! Heel graag ben ik benieuwd naar jullie ervaring en lijkt het me leuk om dit te mogen lezen in een google review of op social media @mariskavrijenhoek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven